Białka w organizmie człowieka

Zawarte w pokarmie białka zawierają aminokwasy niezbędne do budowy białek organizmu człowieka.  Działają także jako enzymy i hormony, jak np. insulina. Są materiałem energetycznym, ale tylko w wyjątkowych sytuacjach. 1 gram białka dostarcza organizmowi 4 kcal. Białka są zbudowane z 20 różnych aminokwasów, których podstawowym źródłem jest pokarm. Białka pełnowartościowe są istotnym składnikiem odżywczym, ponieważ stanowią źródło aminokwasów egzogennych, których człowiek nie potrafi wytwarzać. Duże ilości białek pełnowartościowych zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego. Białka pochodzące z pokarmu roślinnego są niepełnowartościowe. Nie zawierają bowiem wszystkich aminokwasów egzogennych. Niedobór aminokwasów zagraża zdrowiu, szczególnie w przypadku dzieci i kobiet w ciąży. Aminokwasy, które organizm potrafi syntetyzować określa się jako endogenne. Warto więc prowadzić zdrowy tryb życia i zadbać o to, aby dieta dostarczała odpowiednią ilość białek, potrzebną do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Większość produktów zawiera białka, węglowodany i tłuszcze, choć przeważnie jednego z tych składników zawiera więcej. Z białek, węglowodanów i tłuszczy organizm pozyskuje energię, ale najlepiej nadają się do tego węglowodany i tłuszcze. Białka organizm wykorzystuje przede wszystkim jako budulec. Białka tworzą struktury wewnątrz i na zewnątrz komórek. Budują nie tylko mięśnie. Każda komórka ciała, na przykład komórka nerwowa, zawiera w swym wnętrzu mini szkielet białkowy, który nadaje komórce właściwy kształt. Białka pozyskane z pożywienia są trawione w przewodzie pokarmowym. W wyniku tego procesy białka cięta są na pojedyncze cegiełki, czyli aminokwasy. Następnie z tych aminokwasów organizm syntetyzuje własne białka. Można powiedzieć, że aminokwasy są jak materiał wielokrotnego użytku. W przypadku niedoboru węglowodanów i tłuszczu, na przykład, gdy się odchudzamy, z białek można pozyskiwać energię. Dla organizmu jest to jednak niekorzystne. Jeden gram białka dostarcza czterech kilokalorii.