Energia

Energia

Pożywienie wykorzystywane jest, między innymi, do tego, aby pozyskiwać z niego energię niezbędną do życia. Energia wykorzystywana jest do utrzymywania stałej temperatury ciała, pracy mięśni, tym mięśnia sercowego. Synteza białek również wymaga energii. Także przewodnictwo elektryczne, czyli funkcjonowanie mózgu, pochłania pewne względnie stałe ilości energii. Energię pozyskuje się z zawartych w pożywieniu węglowodanów, białek oraz tłuszczy. Tłuszcze dostarczają aż dziewięciu kilokalorii z jednego grama. Węglowodany dają cztery kilokalorie. Białka również cztery. Każdego dnia od piętnastu do trzydziestu pięciu procent zapotrzebowania energetycznego powinno być pokrywane dzięki tłuszczom. Białka powinny dostarczać około dziesięciu procent niezbędnej energii. Resztę powinny pokrywać węglowodany. Jasno widać więc, że każdy z powyższych składników jest niezbędny naszemu ciału. Wiele osób sądzi natomiast, że tłuszcze są szkodliwe i trzeba je bezwzględnie z diety eliminować. Jest to nieprawda.