Otyłość

Otyłość jest najczęstszym problemem, z jakim borykają się dietetycy. Przyczyną otyłości jest najczęściej nieprawidłowa dieta. W celu redukcji masy ciała niezbędna jest dieta z ograniczeniem kalorii. Podstawowym założeniem diet redukcyjnych jest obniżenie kaloryczności posiłków. Wbrew pozorom wykluczenie jednego z posiłków, na przykład rezygnacja z kolacji, nie jest najbardziej korzystnym rozwiązaniem dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Dieta redukcyjna powinna składać się z czterech, a nawet z pięciu posiłków. Dzięki temu osoba odchudzająca się nie jest narażona na ryzyko głodu. Pomiędzy posiłkami należy wypijać duże ilości płynów, w tym wody. Dieta powinna zawierać około tysiąca pięciuset kilokalorii albo mniej. Należy wykluczyć z niej wszystkie tłuste produkty, mięso, sery, słodycze. Jednocześnie zaleca się spożywanie dużych ilości warzyw i owoców. Zawierają one niewiele kalorii. Sprawiają, że żołądek jest wypełniony. Podczas diety redukcyjnej należy zrezygnować także ze smażenia.