Uważaj na węglowodany!

Węglowodany są zawarte w różnych pokarmach, przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego. W wyniku utlenienia 1 grama glukozy organizm uzyskuje około 3,7 kcal. Jeden z węglowodanów, celuloza, która występuje pod postacią błonnika, nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym. Obecność błonnika w pożywieniu przyspiesza przesuwanie masy pokarmowej w jelicie i zapobiega zaparciom. Ponadto wypełnia przewód pokarmowy, dzięki czemu powoduje uczucie sytości. To z kolei pomaga utrzymać właściwą masę ciała i prowadzić zdrowy tryb życia. Jednakże węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym powodują wzrost poziomu cukru we krwi, a ich spożywanie wiąże się z przyrostem masy ciała. Dla niektórych ludzi taki przyrost to tylko i wyłącznie pożytek, bowiem jak wiadomo jesteśmy różni każdy ma nieco inne potrzeby. Inni natomiast woleli by trochę masy zrzucić. Warto zatem wiedzieć co jeść, aby uzyskać odpowiednie efekty. Grunt to odpowiednia wiedza – nigdy nie wiadomo do czego pewne informacje mogą nam się przydać