Witaminy- „związki życia”

Nazwa witaminy wywodzi się od słów łacińskich, a mianowicie ‘vita’- życie oraz ‘amina’- związek chemiczny zawierający grupę aminową. Została ona zaproponowana przez Kazimierza Funka w 1912 r. Witaminy są niezbędne do zachowania zdrowia i powinny być dostarczane organizmowi w codziennym pożywieniu, ponieważ organizm sam nie potrafi ich syntetyzować. Są niezwykle istotnymi regulatorami procesów metabolicznych komórek. Można je podzielić na rozpuszczalne w wodzie (witamina C i witaminy z grupy B) oraz rozpuszczalne w tłuszczach (witaminy A, D, E, K).  Kiedy nie prowadzi się zdrowego trybu życia, może wystąpić niedobór witamin, tak zwana awitaminoza. Grozi to wieloma zaburzeniami w funkcjonowaniu organizmu, m.in. zaburzeniami wzrostu, widzenia, układu krążenia.  Należy je wtedy przyjmować w postaci tabletek. Niemniej jednak najlepiej dostarczać je organizmowi pod postacią warzyw i owoców. Nie należy także popadać ze skrajności w skrajność. Nadmiar witamin, zwany hiperwitaminozą, także ma niekorzystny wpływ na ludzki organizm.